3 Temmuz 2008 Perşembe

son havadisler!

Bayağı oldu yazmayalı. Yaz geldi, çalışmalarımız hız kesmiş sayılmaz. Sadece sayımızda azalma oldu. Bir kaçımız çeşitli nedenlerle dansı/grubu/dersleri bıraktı.

Halihazırda altı kişi olarak yola devam ediyoruz.
Bu durumun verdiği ilhamla Nurgül yeni bir isim önerdi gruba: nox'an. Biraz clubber bir çağrışımı oldu bende ama hiç de fena değil. Hem artık altı kişilik grubumuzun sadece ikisi Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi![Beste ve ben mezuniyet tebriklerini kabul ediyoruz yan salonda.]

kısa kısa:
**İlyasla son dönemde teknik kontak ağırlıklı yoğun bir çalışma programı yaptık.


**Aydayla dün üç haftalık aradan sonra teknik ders yaptık.

ev ödevi: 1) kol-bacak koordinasyonu gerektiren 8lik tandu çalışması [kol hareketi hep 8 sayıda, tanduler: sağ 8, sol 8, sağ 4, sol 4, sağ 2, sol 2, sağ 1, sol 1, sağ 1, sol 1]
2) diz üzeri otururken ayakları flex yapmadan bir bacak yukarıda, diğeri altta amuda kalkıp alttaki ayağı basarak ayağa kalkmak.


**Dilek 7 temmuz pazartesinden itibaren haftada bir-iki gün bizimle çalışacak. Alığımız duyumlara göre eser çıkarmak istiyormuş.

**Esra bizi Antalya Tekirova'ya kampa çağırdı.


bir de yepyeni haber:

MEHMET SANDER HAREKET ATÖLYESİ BAŞLIYOR

Modern dansın dünya çapında başarı kazanmış en önemli isimlerinden koreograf Mehmet Sander*, 15 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’da sürdüreceği yoğun programlı Hareket Atölyesi çalışmalarına katılımcıları bekliyor.

Yirmi bir yaşındayken Dans Üzerine Manifesto’sunu yazan ve bugün modern dans tarihinde klasik bir başyapıt olarak kabul edilen “Single Space /Tek Mekân (1992)” adlı eserin yaratıcısı Mehmet Sander tabiatta bulunan hız, yörünge ve çarpışma gibi kuvvetlerle dans arasında paralellikler kuruyor.


[ Single Space'i izlemek için youtube'a girilmeyen yerlerden:

http://ktunnel.com/index.php/1010110A/033b1701156cf0a2608d787d07d1a2b3b8e0bb2605b144c3b16c18fd5bae58fe46a5127e6776d7ab15368#

youtube'a girilebilen yerlerden: www.youtube.com/watch?v=OiY0U4ntp6I linklerine tıklaryabilirsiniz.]

Risk alımı, hız, saf hareket ve hayatta kalma mücadelesi gibi evrensel dinamiklerden güç alan koreografilerinde, insanın kendi mekanı içerisinde sahip olduğu gücü, ve bu mekânın sınırlarından kurtulmak için mekânın kendisini kullanma yollarını araştırıyor. Yerçekimini aynı anda hem gözler önüne sererken, hem de ona meydan okuyan bu devrimci tavır, bunun için fizik kanunlarını kullanırken, aynı zamanda onları adeta esnetiyor.

“Seneler içinde yaptığım şey dansta saf olmadığını hissettiğim her şeyi elemekti. Çok temel, çok basit ve tamamen soyut bir dil bulmak istiyordum. Bunun üzerine oturup “dans nedir?” diye düşündüm. En basit anlamda, dans hareket sanatıdır. Hareket ise bedenlerin uzamda, fizik ve yerçekimleri kanunlarına boyun eğerek hız kazanmasıdır. Ben çok derinlerde temel bir gerçekliğe dokunan, daha önce yapılmamış hareketler yapmak istiyorum” diyerek yaratıcı sürecini anlatan Sander bu yaz İstanbul’da gerçekleştireceği ve dans geçmişi olan veya olmayan bütün katılımcılara açık olacak yoğun atölye programı için şunları söyledi:

“Hayatta sınırlar olmadığını ispatlamakla ilgili bir şey. Çünkü sınırlar ne kadar zorlanırsa, o kadar da genişliyorlar. İnsanları alıştıklarının dışında, yeni şeyler denemeye teşvik eden bir çalışma gerçekleştireceğiz.”

Atölye bilgileri

Tarih: 15 Temmuz – 15 Ağustos

Mekan: Çıplak Ayaklar Stüdyosu, Firuzağa Mahallesi, Çukurcuma Caddesi, No: 6 / 3 Taksim

Başvurular ve Detaylı Bilgi İçin: sandermehmet@gmail.com



* MEHMET SANDER kimdir?

1967'de Almanya'da doğan Mehmet Sander dansa 1984'te Geyvan Mcmillen ile İstanbul'da başladı. Eğitimini Londra Çağdaş Dans Okulu, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Long Beach, Harvard Üniversitesi ve Amerikan Dans Festivali'nde sürdürdü. Mondrian, Kandinski, John Cage, Louis Kahn, postmodern mimari ve fizikten esinlenen Mehmet Sander'in dans alanında öncelikle etkilendiği sanatçılar ise Merce Cunningham ve Jeff Slayton oldu.

1990 yılında Mehmet Sander Dans Topluluğu'nu kurdu ve gösterileri ve koreografileri için Long Beach Sanatlar Kamu Kurumu 1992 - 1993 Sanatçı Ödülü, topluluğun olağanüstü başarısından dolayı 1992 - 1993 Lester Horton Dans Ödülü'nün yanı sıra birçok ödül aldı.

Mehmet Sander ve topluluğu, ABD'de Sushi Gallery (San Diego), Highways (Santa Monica), Saddleback Koleji (Mission Viejo), Çağdaş Sanat Müzesi, Los Angeles Çağdaş Sergileri, 1993 Los Angeles Festivali, Japon-Amerikan Tiyatrosu ve Alaska Gösteri Sanatları Merkezi (Anchorage) gibi birçok mekanda gösteri yaptı. Mehmet Sander Dans topluluğu, merkezi Los Angeles'da bulunan ve 1994 UCLA Gösteri Sanatları Serisi'ne dahil edilen ilk topluluk oldu.

Mehmet Sander ve topluluğu, Hollanda Dans Festivali, Avrupa'da Yeni Hareketler Festivali (İskoçya), ICA Canlı Sanata Ulusal Bakış (İngiltere), Belçika'da Antwerp ve Klapstuk festivalleri, Münih Dans Festivali (Almanya), Szene Festival Salzburg (Avusturya), Belluard Bollwerk Uluslararası Festivali (İsviçre), Transform Kopenhag (Danimarka), İstanbul Müzik Festivali (Türkiye), Festival International de Danca (Brezilya) gibi birçok etkinliğe katıldı.

Sander'in "İç Mekan" adlı eseri, ABD'nin en önemli topluluklarından biri olan Joffrey Ballet tarafından Kennedy Center ve Smithsonian Enstitüsü olmak üzere birçok sahnede sergilendi ve bugüne değin topluluğun repertuarındaki en çok istek alan eser olmayı sürdürüyor.

Bu eser, Joffrey Ballet’nin 50. kuruluş yılı kutlamaları çerçevesinde, 2007-2008 sezonunun son prodüksiyonu olarak sahnelenen “American Moderns” adlı toplu programda, Twyla Tharp, Paul Taylor ve Laura Dean’in işleriyle birlikte sergilenmiştir.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

hiiiiiiiiiiiiiiiii

you are fantastic!!!

a kiss for you, my dear friend!

god bless u dear

can we exchange our link

r u ready to do?


hiiiiiiiiiiiiiiiii

você é fantástico!

um beijo para você, meu caro amigo!

Deus te abençoe u Caro

podemos trocar os nossos link

r u disposta a fazer?

osquée dedi ki...

ya rohit,
what did you find so fantastic in a Turkish page?
hadi güzelim duvarımıza çöp dökme, işeme, spam yapma:)