20 Temmuz 2008 Pazar

Dolu Dolu Bir Hafta

Yaz programımız oldukça yoğun geçiyor. Tek derdimiz salon sıkıntısı. Burdan okulumuz yönetimine sesleniyorum. Açın salonların kapısını, varlık içinde yokluk çekmeyelim!

Pazartesi squash salonunda Dilek ile kontak ağırlıklı bir çalışma yaptık.
Yoga egzersizleri, swing, plié gibi temel çalışmalardan sonra salonun üç duvarı boyunca kontak çalışarak mesafe kat ettik. Bu egzersizi bir kaç defa tekrar ettik ve her seferinde yeni bir şeye dikkatimizi çekti Dilek: birinde birbirimize basınç uygulamamıza, diğerinde spiral ve akışkan hareketlerle ilerlememize, bir diğerinde akışkanlığın içinde kontağı korumamıza, seviye değişiklikleri yaratmamıza falan...

Salı Hiphop günüydü. İki haftadır hiphop çalışmaya başladık biz. Çok eğleniyoruz. Ama kendi adıma ben henüz olayı kavrayabilmiş değilim. Dersin ilk bölümünü çorapla daha çağdaş dans tekniğine benzer egzersizler yaptık. İkinci yarısında ayakkabılarımızı giydik ve 7 hareketlik bir hiphop seti çalıştık. slidelar, robot gibi dönemeler falan var ama hiçbir hareketin adını bilmiyorum malesef. Belki önümüzdeki derste bi video çeker, koyarız.

Cuma Dilek'le korkunç kontaklar günüydü.
Yere yatıp kuyruk sokumundan kendimizi sallayıp dalgalandırdıktan ve ısındıktan sonra eşleştik.
1// Biri aktif biri pasif. Pasif olan yatıyor, diğeri onun bedenine dokunuyor, masaj yapıyor, altına giriyor, ağırlığını alıyor, mekanda taşıyor...
2// İkisi de biraz aktif. Çalışmanın bir yerinde Dilek pasiflerin de biraz aktifleşmesini istedi. Böylece tekil yapılan kaldırma taşıma vs. işleri karşılıklı bir devinime dönüştü.
3// 2. pozisyon pliéde korkunçluklar. Biri 2.de dizleri kırıyor ve güçlü duruyor. Diğeri öncelikle onun arkasından dizlerine basıp tırmanıyor. Daha sonra farklı biçimlerde (dizlere, göğse, sırta vs.) ağırlık vererek hareket ediyor. Bu arada ayaktaki kişi de biraz hareket edip ağırlığı farklı biçimlerde alabilir, izin var. Bir müddet doğaçlama çalıştıktan sonra Dilek bize 5 dakika verdi ve hareketlerimizi fikslememizi istedi. Önce sırayla, daha sonra iki grup aynı anda fikslediğimiz hareketleri olabildiğince akışkan olarak yaptık. Çok güzel, ama zor ve sorumluluğu yüksek bir çalışmaydı. Ertesi gün Beste 10 dakika geç kalınca aklım çıktı bir yerine bir şey oldu diye :)
Ve çalışma sırasında Beste'den bir inci: "1 metrekarelik alanda ter içinde kaldım!".

Cumartesi Ateşi Normalde Çarşamba olan Ayda dersi cumartesiye alınmıştı. Sabah da Dilekle 3 saatlik bir dersimiz olduğu için güne kara kara düşünüp bol şeker tüketerek başladık.
Dilekle çalışmamız salon sıkıntısı yüzünden yarım saat geç başladı. Yine squasha kalmıştık. Burada şahane fitness müzikleri eşliğinde esnedik ve yoga duruşlarına girdik. Özellikle duvara karşı yaptığımız öne esneme, flat back kalkma, arkaya bacak kaldırma falan evlere şenlikti. Bu şekilde yapınca normalde basit olan hareketler vücut ağırlığını öne/ geriye kaydırıp hile yapamadığımız için çok zor bir hal aldı. Özellikle alt bacaklar ve ayak kemikleri kendinden geçti.
Daha sonra yukarı çıkıp pazartesi günü aslı belli olacak bir çalışmanın hazırlıklarını yaptık. Onun arkası yarın!

Ders bitince hep beraber lojman kapıdan taksiye binip Odakulede indik. Daha derse 45 dakika vardı, ve biz gelmiştik! Ayda'nın gözleri yaşaracaktı. Biraz yemek yedikten sonra, "bu karınlarla nasıl dansedicez yaa!?" diye düşüne düşüne Mavi Dans'a geldik. Ve derse daha 10 dakika vardı.
Bu 10 dakikayı salonda yalancı hiphop olsun, Roman havası olsun saçmalayarak geçirdik.

Ders çok güzel geçti ve neredeyse yorulmadık bile diyebilirim. Streç/kondisyon setinden sonra bir yer bir de hava seti çalıştık.

Yer seti// Diz üstü oturarak başlıyor. Kalçayı sağa aktarıp iki bacağı soldan sağa transfer. Sağda sağ bacak kırık, tabanı basıyor, sol bacak uzun. 180 derece jump. Yine diz üstü. sağa roll, sola sol. Sağdan dönerek ağaya kalkış, eller yukarda, yere sırt üstü uzan. Açık bacak sağdan takla. Sola cenin. Açıl. Soldan dizüstü takla. Soldan diagonale roll. Geniş bacak kullanarak Slide d'aida. Kollar yukarda bacaklar düz sola roll.

Hava seti//Ayaklar parallelden biraz daha açık ayakta başlıyor. Sağ ayak biraz aralanıyor, sağ kol ve üst beden sola. Sol ayak geriden sağ ayağın arkasına kol önden ayağın paraleli. Kol liderliğinde beden geriye dönüyor. 2. pozisyon geniş dirsek kol daire ile ile kol solda yukarda, dizler düz. Plié kollar yeri süpürüp sağda yukarı kalkıyor. Dize vurup geri şase. Burda yukarıda kalmışken önce omuzlar kollar düşüyor. Dizler kırılıyor. En son kafa düşüyor. Bounce ile jazz duruşu gibi turn-in passéye kalkıyoruz (sol ayak passéde, sol kol önde, sağ kol yanda). Sol ayak sola basıyor, sağ ayakla adım alıp sağın üzerinde attitude dönüğü gibi ayak arkadan gelecek şekilde (ama bacak dümdüz) yarım tur dönüp "ayak-ayak" karşı yöne geçiyoruz. Sağ diz kırık, sol bacak uzun. Kollar önde, omurga uzun.

Satırlarımı burada sonlandırırken duygu dolu sözler sarf etmek istiyorum. Sevgili b-ç-d-t ve emeği geçenler, ben sizi çok seviyorum ya. Dün akşam shuttleda hep bunu düşündüm. Ama dün enerji versin diye yediğim o kadar çikolatanın da etkisi olabilir. Kan şekerim düzelsin, yeniden karar vereceğim.

Not: Bu blogun da o eski ciddi formatından eser kalmadı.

Hiç yorum yok: